Slik forlater du barnet i barnehagen

Det kan være tøft for et barn å venne seg til en ny tilværelse i barnehagen. Mamma og pappa må gå, og barnet må forholde seg til nye voksne, og en hel bråte andre barn.

Det kan være vel så tøft for foreldrene å gå fra sin lille, men i de aller fleste tilfeller blir det en lykkelig overgang til en trygg og omsorgsfull tilværelse i barnehagen om en tar tiden til hjelp.

Tilvenningtiden er den tiden det tar før barnet er ordentlig trygg, og føler seg kjent med menneskene og rutinene i barnehagen. Dette kan vare fra noen dager opptil noen uker.

Les mer om: http://www.klikk.no/foreldre/article487908.ece (Trygghet i barnehagen)

Men om du er fristet til å snike deg ut uten at barnet oppdager det, gjør du trolig barnet utrygt.

– Si ha det! Nå må mamma - eller pappa, gå. Jeg skjønner du vil jeg skal være her, men det kan jeg ikke. Ha det bra!, lyder rådet fra Sollie.

Hun mener at foreldre ikke skal snike seg bort fra barnet. Da skapes utrygghet, og barnet kan tro at foreldrene bare kan forsvinne. Barnet skal erfare at foreldrene går, og at de kommer tilbake, for å skape forutsigbarhet.

LEK OG MORO: Når mamma eller pappa er ute av syne, så er det store sjanser for at barnet finner ut at det er gøy å leke i stedet for å gråte.

Gråter han nå?

Når du har forlatt ungen som kanskje gråter endel og har klamret seg fast til deg, tenker du kanskje at du er en dårlig forelder og at å ha barnet i barnehage er en dårlig idé.

– Vi som jobber i barnehage må gjøre foreldrene trygge. Vi må ta oss tid til å bli kjent med dem. Når foreldrene er trygge, er det lettere for barnet å følge trygghet.

Vi oppfordrer foreldre som er usikre etter at de har forlatt et gråtende barn om å ringe for å høre hvordan det går.

– Noen ganger er det nesten som å skru av en knapp. Når mamma eller pappa runder hjørnet, så stopper ofte gråten og barnet får fokus på noe annet. Samtidig er det viktig å ikke hysje på gråtingen.

En forelder har skrevet et innlegg på nettstedet Barnimagen.com, hvor hun har et hjertesukk over barnet som nekter å være i barnehagen, men som forteller at dagen har vært morsom likevel.

« Det virker som om det er bare vi som har det slik om morgenen.», skriver brukeren «en til -i april:)».

Det er det altså ikke.

Foreldre kan trenge tid også

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo mener at det er nok med tre tilvenningsdager.

– Det er en grunn til at man har landet på tre dager, det er fordi man har funnet ut at det passer for mange barn. Men dersom man oppdager at barnet trenger lengre tid, må man eventuelt hente barna tidligere i en periode, sier han i denne artikkelen om barnehagestart på Klikk.no.

Ulvund mener at det i enkelte tilfeller er foreldrene som har behov for lang innkjøring, ikke barna.

– Mange foreldre synes det er så ubehagelig når barnet gråter at de ønsker å bli noen dager ekstra.

At barnet gråter litt i begynnelsen er helt normalt, og i de fleste tilfeller slutter det å gråte i det foreldrene har gått, forsikrer han.

Trøst til gråtende foreldre

Personalet har opplevd foreldre som gråter når de må gå fra barnet i barnhagen. Da må barnehagepersonalet trå til med trøst til foreldrene.

– Det er veldig trist, men det er viktig at foreldrene går og at de holder igjen tårene. Vi må fortelle dem at det er vondt å gå fra barnet, men at de ikke er alene om det. Det er de ofte glade for å høre. Vi må også være ærlige med dem og fortelle om barnet har grått i en halvtime, et kvarter eller fem minutter - alt etter som.

Ofte verst for mødre

Vi tror at det ofte er verst for mødrene å gå fra barn i barnehagen, med følelsen av å overlatt til seg selv i den store utrygge verden. De har ofte tilbrakt all tid sammen med barnet, som nå skal overlates til fremmede.

– Barnet er ikke alene, men sammen med en voksen det har blitt kjent med i barnehagen.

Men det er ikke alltid slik at det er mødrene som takler overgangen dårligst.

– Vi har vært borti tilfeller andre veien. En gang var det pappa som gråt mest da han måtte forlate barnet sitt. Moren syntes det var helt greit at barnet skulle i barnehage, mens faren hadde dårlig erfaring med barnehager.

Les også:

Slik blir barnet ditt trygt i barnehagen

Tips til en vellykket skolestart

Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer an på hvordan foreldrene tar det, forteller barnehagestyrer Vigdis Lofthus. - Mange foreldre har dårlig samvittighet for å la barnet gå i barnehage, noen går til og med gjennom en slags sorgreaksjon, sier hun. Her kan du lese hennes og flere pedagogers råd for en best mulig barnehagestart.

Barnehagen og barnet skal tilpasses hverandre Vi bruker ordet innkjøring når nye barn skal begynne i barnehagen. Men "innkjøring" eller "tilpasning" til barnehagen blir kanskje ikke alltid de riktige ordene å bruke i forbindelse med barnehagestart.. - "Å begynne i barnehage er en sosialiseringsprosess. Det er like mye barnehagen som skal tilpasse seg det nye barnet som at barnet skal tilpasse seg barnehagen. Poenget er at foreldre og barnet skal bli kjent med og trygge på personalet i barnehagen,"

Individuelt hvordan barnet finner seg til rette i barnehagen Det er stor individuell forskjell på hvor raskt barnet finner seg til rette i barnehagen.

På spørsmål om det er forskjell ut fra barnets alder, er det store individuelle forskjeller, men at man muligens kan se noen likhetstrekk på enkelte alderstrinn.

Et lite barn på 9 mnd. er kanskje det som lettest vil bli trygg i barnehagen. Et så lite barn vil kanskje ikke reagere med gråt på at foreldrene forlater det. Ute av øye, ute av sinn

En 1 åring forstår at foreldrene er borte, og kan oppleve at det tar uendelig tid før de kommer tilbake. Men når barnet blir kjent med rutinene, forstår 1-åringen at mamma eller pappa alltid kommer tilbake. Dette skaper trygghet. Det tenger ikke gå så lang tid før barnet forstår dette.

Det finnes ingen ideell alder for å begynne i barnehage. Det må i så fall være den alderen foreldre selv mener er riktig. Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer an på hvordan foreldrene tar det. Mange foreldre har dårlig samvittighet for å la barnet gå i barnehage, noen går til og med gjennom en slags sorgreaksjon. - "Dårlig samvittighet må vel være det store syndromet for foreldre som lar barna begynne i barnehage. Det er viktig at disse foreldrene klarer å tro på at det de bestemmer, er det beste for barnet. Når den voksne er fornøyd med å gå tilbake til arbeidslivet, vil barnet også bli fornøyd med situasjonen. Et halvt år etter barnehagestart opplever de aller fleste foreldre barnehagen som noe positivt for barnet."

Barn på 3, 4 og 5 år kan også i blant gråte når foreldrene går. Selv etter å ha gått i barnehage over flere år. Det trenger ikke være et utrykk for at de er utrygge i barnehagen, men at de ganske enkelt der og da ønsker å være sammen med foreldrene sine.

Råd til foreldre for å gjøre barnehagestarten best mulig for barnet:

Det er smart å bruke de 3 dagene som er avsatt til å bli kjent med barnehagen. Det er viktig å ikke gå for raskt frem for barnet, samtidig som det er en god anledning for deg som foreldre å bli kjent med barnehagen. Noen ganger kan det også være lurt å bruke lengre tid på å bli kjent. Vær forberedt på å sette av et par dager ekstra. Noen barn kan tilsynelatende slå seg meget raskt til ro. Førskolelærer Vigdis forteller at det allikevel er lurt å bruke 3 dager på innkjøringen. Hvis man går for raskt frem, kan barnet få en reaksjon på dette uker eller måneder senere.Gjør avtale med personalet om å ringe barnehagen, kort tid etter du har reist. Om barnet gråt da du gikk, kan det være godt å få en bekreftelse på at barnet kort tid etterpå har det bra.Lag en rutine på hvordan du sier farvel til barnet. Ikke dra det ut når du først har sagt at du skal gå, det vil bare forlenge barnets utrygghet. Ikke snik deg unna uten å si farvel, det vil gjøre barnet svært utrygt.Ikke planlegg flere hendelser som vil utfordre barnet i denne bli-kjent-fasen. Det er ikke lurt å begynne med f.eks. bleiekutt eller la barnet slutte med smokk akkurat i denne perioden.Når din dårlige samvittighet plager deg: Si til deg selv at både du og barnet vil bli mer fornøyde med situasjonen etter kort tid. En fornøyd mamma er en bra mamma!Snakk med personale, men ikke snakk over hodet på barnet. Del dine forventninger med kontakten, vær åpen, still spørsmål, gi både positive og negative tilbakemeldinger. Be om samtale uten barnet til stede, om du skal ta opp noe vanskelig. Oppklar misforståelser på en positiv måte.La barnet ha med seg album eller bilder av familiemedlemmer. Det vil gjøre barnet godt å kikke på bildene, når det savner mamma eller pappa.Les plakater, oppslagstavler og utlevert informasjon.Vær interessert i det som skjer i barnehagen. Lær deg navn på barna i barnehagen. Slik vil du lettere kunne snakke med barnet om barnehagen.

Slik tar du avskjed med barnet i barnehagen: - Det kan som sagt oppleves vanskelig for foreldre å gi slipp på barnet ved barnehage start. Det kan veldig gjerne være godt å snakke med barnehagepersonalet om disse følelsene, hvis det skulle gjøre altfor vondt.

- Når man som foreldre har vanskeligheter med å gå fra barnet sitt, utstråler man det gjennom kropp, ansikt og gjennom tale, og det er lett å overføre disse følelsene til barnet, da barnet leser kroppsspråket vårt perfekt. Viser man utryggheten sin, så vil barnet ha vanskeligheter med å si hadet. Derfor er det utrolig viktig at vi som foreldre signaliserer overfor barnet, at det her er helt ok, og at vi har kontroll over situasjonen -selvom vi kjenner det svir inni oss. Det er foreldrene som har ansvaret for, hvordan situasjonen skal forløpe, og det er foreldrene, som skal hjelpe barnet gjennom avskjeden.

Når dere sammen med kontaktpersonen i barnehagen er blitt enige om at nå passer det å si hadet, bør dere avtale hvordan det skal gjøres.

Gode råd for avskjed:

En god måte å ta avskjed på er at dere avleverer barnet til kontaktpersonen, gir den lille en kos og sier at nå går mamma/pappa. "Navnet på den ansatte" skal passe på deg.Vink til barnet, smil og gå ut.Det er viktig at barnet ser deg gå, så det er klar over at du har overlatt det til den ansatte. Man må aldri bare forsvinne, da det vil gi grobunn for usikkerhet hos barnet.Ettersom barnet blir mer og mer trygg og kjent i barnehagen, vil ikke avskjedene lengre være så triste for barnet.